Wlasnie odebralem moja OC od lakiernika i rowniez zmienialem przod na ten po FL. co do kostek to kupilem je w salonie 35 zł za sz. a piny przelozylem z tych starych.stare jak i nowe kostki sa ponumerowane, przeloz je wedlug nr.a puzniej te od silniczkow, i gotowe
[Inne] Lovato Smart - czy ktoś zna tą instalację LPG?
Zwiń
X
-
[Inne] Lovato Smart - czy ktoś zna tą instalację LPG?
Pytanie do speców od LPG - co to za "wynalazek" ten Lovato Smart? Pytam dlatego, że mój kolega ma możliwość zamontowania takiego czegoś w swoim aucie w okazyjnej cenie ale pod warunkiem, że na warsztat przyjedzie jego Ave i druga (namawia mnie). Przy dwóch autach koszt instalacji to 1800zł brutto od każdej. Kolega mnie namawia, ale ja czytam w necie i widzę, że to jakaś prosta instalacja sekwencyjna, pozbawiona "wodotrysków". Producent pisze: LOVATO SMART to nowy, funkcjonalny, wydajny i oszczędny wielopunktowy system wtrysku sekwencyjnego. Sterownik dający możliwość łatwiejej instalacji i obniżenia kosztów jest w stanie przetworzyć w bardzo zaawansowany sposób sygnały z systemu benzynowego, powodując iż sygnał MAP jest już nie potrzebny. Wprowadzona nowa listwa wtryskowa może być zastosowana w wersji z 4 wtryskiwaczami jak i również w wersji 2+2 dla siłowników BOXER oraz innych specyficznych silników. Ponadto, na listwie zabudowany został czujnik temperatury i ciśnienia gazu.
Jakoś niechętnie jestem nastawiony do LPG, szczególnie że raczej nigdy by mi się ten koszt nie zwrócił. A tu dodatkowo piszą, że to jakiś uproszczony system - ale może to akurat zaleta?
Co myslicie o tej instalce?
PS: na forum nigdy nie poruszano tematu tej konkretnej instalacji (LOVATO SMART).
-
-
Agamek12,
Zapewne przekopałeś forum avensisa i dobrze wiesz, że lpg w silnikach toyoty to bardzo zły pomysł. Interesowałem się zakupem Ave pod kątem instalacji LPG ale jak poczytałem o tych silnikach to od razu zrezygnowałem. Co do opłacalności instalki polecam kalkulator http://www.gazeo.pl/kalkulator.php
Komentarz
-
-
Problem z silnikami VVTI jest taki, że wskutek pracy na LPG dość szybko rozregulowują się zawory, a ich ponowna regulacja polega na wymianie szklanek, czyli jest stosunkowo droga... Tyle tylko, że taka regulacja i tak wystarcza na kilkadziesiąt tysięcy km, czyli dużo mniej, niż ja planuję wyjeździć... Ale pewnie i tak zrezygnuję z montażu LPG - inwestycja jak dla mnie raczej nie przynosząca zysku.
Komentarz
-
-
Program do obsługi nazywa się Lovato Easy Fast 1.7.1 Wejdź sobie na http://www.stara.landi.pl/strefa-dealera/ Wpisz login: smart Hasło: smart
Masz tam praktycznie wszystko co potrzebne do tej instalacji lpg. Oprogramowanie itd. Mam tą instalację u siebie i jestem zadowolony, zakupiłem też kabel do podłączenia lapka i obsługi przez program.2.0 AZH + LPG
Komentarz
-
Komentarz